Daarom kiezen zij voor Lex Digitalis
GVB
Sonja Raven, functionaris gegevensbescherming, 8 jaar werkzaam bij GVB
De GVB is verantwoordelijk voor het openbaar vervoer in en rond Amsterdam. GVB verzorgt de reis, het beheer en onderhoud aan de rails en voertuigen en het handhaven van de sociale veiligheid in en rond het ov.
Sonja: “Vanaf 2019 ben ik vanuit mijn rol als functionaris gegevensbescherming intern toezichthouder en is het aan mij om de organisatie blijvend bewust te houden van dit belangrijke onderwerp. Eerder had ik bij Randstad al ervaring opgedaan met het vak van Privacy Officer. In 2022 kwam ik in contact met Lex Digitalis omdat we tijdelijke ondersteuning zochten voor twee functies. Een daarvan was voor Privacy Officer (algemene ondersteuning) en de andere voor Privacy Officer met specifieke kennis op het gebied van de wet politiegegevens (Wpg). Na een fijn contact met Elly zijn er twee consultants bij ons op detacheringsbasis aan de slag gegaan. Dat bleek een goede match! Ik vond het een prettige samenwerking, omdat Lex Digitalis goed meedacht met wat wij op dat moment nodig hadden. Zij hielden eens per maand een vinger aan de pols met een voortgangsgesprek. Sinds september 2023 zijn deze functies ingevuld door vaste krachten. Ook die overdracht verliep fijn! Zowel in het persoonlijke contact als vanuit hun inhoudelijke adviesrol maken zij impact.”
Perspectief
Naomi van der Maarl, recruiter, 3 jaar werkzaam bij Perspectief
Arbodienst Perspectief is een zelfstandig, waardengestuurd én vernieuwend familiebedrijf dat klanten uitdaagt te investeren in de vitaliteit van medewerkers en de eigen organisatie. Ze zijn gespecialiseerd in de zorg, het onderwijs en transport.
Naomi: “Lex Digitalis heeft ons geholpen met de bemiddeling van twee vacatures die wij hadden uitstaan: een vaste en een tijdelijke functie voor Privacy Officer. Privacy is best een specialistisch vak, waardoor wij al een tijdje op zoek waren naar de juiste kandidaten. Elly dacht actief met ons mee en kwam naar ons toe in Harderwijk om het gesprek over de vacatures te voeren. Vooral hun deskundigheid op het gebied van privacy was voor ons echt van meerwaarde voor de juiste kandidatuur! Wij zijn dan ook erg positief over de samenwerking. Lex Digitalis gaat de verbinding aan, handelt daadkrachtig en biedt vertrouwen. Daarbij kiezen ze voor een persoonlijke benadering, dat sprak ons aan. Ze houden tot slot goed een vinger aan de pols in het hele proces. Ik zou ze zeker weer benaderen voor andere vacatures wanneer dat nodig is.”
HAN
Anselm van Elk, directeur Informatiemanagement, 4 jaar werkzaam bij HAN (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen)
De HAN heeft 14 academies. De HAN biedt 80 opleidingen aan waarbinnen niet alleen onderwijs plaats vindt, maar ook onderzoek wordt uitgevoerd.
Amselm: “We hebben via Lex Digitalis twee belangrijke functies op het gebied van privacy kunnen invullen. Enerzijds een Chief Privacy Officer (CPO) die via een zoekopdracht in vaste dienst is getreden, anderzijds een Privacy Officer om te ondersteunen bij het project versterken informatiebeveiliging en privacy. In het kort willen we zorgen voor een veilige en privacybewuste omgang met (persoons)gegevens. Naast dat wij erop toezien dat alles veilig is in de systemen, is dus juist het menselijk handelen van studenten en medewerkers essentieel om de veiligheid te borgen van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. We hebben goede ervaring met de dienstverlening van Lex Digitalis. Met Nelleke heb ik altijd vlot contact, ze is betrokken en begeleidt ons uitstekend.”
Translink
Marco Kartman, business innovator, 20 jaar werkzaam bij Translink (bedrijf achter de OV-chipkaart en OVpay)
Translink is in 2001 opgericht met de ontwikkeling van het OV-chipkaartsysteem. Sinds januari 2016 zijn alle tien openbaarvervoerbedrijven (Arriva, Connexxion, EBS, GVB, HTM, NS, Qbuzz, RET, Syntus, Veolia) lid van de Coöperatie Openbaar Vervoerbedrijven en eigenaar van Translink. De Coöperatie wil het betalingsverkeer in het openbaar vervoer beter, sneller en goedkoper maken.
Marco: “Wij verwerken alle transacties met kaarten en bankpassen. De OV-chipkaart en OVpay zijn uniek in de wereld. Alleen in Nederland kun je met een vervoersbewijs reizen bij verschillende OV-bedrijven. Je kunt je misschien wel voorstellen dat bij de overgang van OV-chip naar OVpay een hoop kwam kijken, zoals het ontwerpen van nieuwe ketenprocessen. Paul heeft ons zo’n anderhalf jaar geadviseerd bij de uitvoering van een aantal zogenaamde DPIA’s. Een Data Protection Impact Assessment is een tool om vooraf privacyrisico’s van een gegevensverwerking in kaart te brengen en te beoordelen. Ons werk vroeg om de nodige afstemming met diverse partijen, wat plaatsvond in een juridische werkgroep, met daarin onder andere privacy officers, compliance officers en business analisten. Paul gaf met zijn juridische en privacy achtergrond richting aan onze processen. Hierdoor kwamen we sneller tot besluitvorming. Hij maakte echt tijd om de processen te ‘doorleven’ en kritische vragen te stellen. Knap staaltje werk hoe hij zich in korte tijd de inhoud eigen had eigen gemaakt! Paul is bovendien erg prettig om mee samen te werken. Hij is consciëntieus en recht door zee.”