Over ons
Onze kracht
Lex Digitalis is een gespecialiseerd bureau op het snijvlak van recht en IT. Met een team van eigen privacy consultants in dienst en een groot netwerk van privacy specialisten bieden wij organisaties advies bij strategische en tactische privacyvraagstukken. Daarnaast helpen we organisaties bij invulling van vaste rollen binnen het privacyspecialisme.
Het hebben van een duurzame relatie en kwaliteit zijn twee van onze kernwaarden, die voor ons vanzelfsprekend zijn in de onderlinge samenwerking. We behandelen de ander, zoals we zelf ook graag behandeld willen worden: persoonlijk, volledig transparant en gaan met elkaar voor het hoogst haalbare. Door onze persoonlijke en inhoudelijk aanpak maken wij de verbinding. Door onze transparantie en duidelijkheid zorgen wij voor een helder en smart proces. Met de inhoudelijke kennis en focus op deze niche weten wij expertise op waarde te schatten en kunnen we zowel de professional als opdrachtgever goed inhoudelijk adviseren.
Voor jou als opdrachtgever betekent dit dat wij op maat gespecialiseerde professionals vinden op het snijvlak van recht, ICT en privacy voor tijdelijke ondersteuning, vaste invulling of advisering. Hierbij kan je denken aan functies als onder andere Functionaris Gegevensbescherming, Privacy Jurist, Bedrijfsjurist, Security Officer, IT Jurist. Onder Projecten geven we je een inkijk in voorbeelden van reeds uitgevoerde opdrachten. Onder Vacatures zie je voor welke rollen we op het moment werven. Met de unieke vraagstukken binnen ons specialisme zorgen wij voor een diversiteit aan opdrachten voor jou als professional.
Zo proberen ook wij onze maatschappelijke bijdrage te leveren aan een wereld waarin organisaties op een maximale – maar verantwoorde manier gebruik kunnen en mogen maken van persoonsgegevens.
Nieuwsgierig geworden naar wat wij voor je kunnen betekenen? We komen graag met je in contact!
Onze naam
Lex Digitalis is de Latijnse vertaling van Lessig’s “Code is law”. Dit is de korte naam waar twee boeken van Lawrence Lessig in het algemeen onder bekend staan. Het eerste boek van Lawrence Lessig is “Code and other laws of cyberspace” uit 1999 en het tweede boek is de update “Code: Version 2.0” uit 2006. Lessig is professor aan de rechtenfaculteit van Harvard. Lessig stelt dat software net zo regulerend werkt als wet- en regelgeving. In het Amerikaans Engels kan “code” zowel “wet” als “computerprogramma” betekenen. Hij maakt dan ook vergelijkingen tussen “West Coast Code” (de wetten van Silicon Valley) en “East Coast Code” (de wetten van de federale regering in Washington DC). Lessig legt erg sterk de nadruk op de implicaties van de opkomst van cyberspace voor de bescherming van copyright. Hij is ook een van de grondleggers van Creative Commons: een licentiemodel dat vaak voor open source software wordt gebruikt, ook in Nederland en binnen de Nederlandse overheid.
Het beeldmerk is ooit bedacht naar aanleiding van Emily Laidlaw’s “Regulating speech in cyberspace” uit 2015, over platformen zoals Facebook, Google en Netflix die als zwaargewichten op internet een regulerende instantie vormen, bijvoorbeeld waar het gaat om free speech, naast en deels vervangend voor de oude instituties. Emily Laidlaw bouwt daarmee voort op het werk van Lessig.
Lessig ging er nog van uit dat iedereen op internet een “pathetic little dot” is die wordt gereguleerd door zowel West Coast Code (Silicon Valley) als East Coast Code (wet- en regelgeving) – naast marktwerking en sociale en cultureel bepaalde gedragsnormen. Zo bezien zijn we allemaal slechts “pathetic little dots”. Maar Laidlaw maakt onderscheid. Er is een aantal grote knooppunten op internet met veel aantrekkingskracht, platformen die regulerend werken en ook optreden als gatekeepers (poortwachters) voor bepaalde content en uitingen op internet. Dit komt tot uiting in het beeldmerk. Er zijn grote bepalende dots en er zijn kleinere. Ze zijn met elkaar verbonden en vormen een netwerk. Het beeldmerk staat voor het samenspel, waar wij allemaal een rol in hebben.