Adequaatheidsbesluit en de gepubliceerde SCC’s

12 juli 2021 / in Nieuws /door Justin Loew

De Europese Unie (EU) is de afgelopen maand druk bezig geweest op het gebied van gegevensbescherming. Zo zijn nieuwe standaardcontractbepalingen (ook: standard contractual clauses of SCCs) gepubliceerd en werd het Verenigd Koninkrijk (VK) als ‘adequaat’ aangemerkt.

Standaardcontractbepalingen
Op 4 juni 2021 heeft de EU standaardcontractbepalingen gepubliceerd voor de doorgifte van persoonsgegevens naar derde landen. Organisaties kunnen onder artikel 46 AVG gebruik maken van deze bepalingen om de doorgifte van persoonsgegevens te faciliteren. Daarnaast heeft de EU standaardcontractbepalingen gepubliceerd voor verwerkingsverantwoordelijken en verwerkers, deze kunnen worden gebruikt bij het opstellen van verwerkersovereenkomsten in de zin van artikel 28 AVG.

Adequaatheidsbesluit
Daarnaast werd het VK op 28 juni 2021 als ‘adequaat’ beoordeeld in de zin van artikel 45 AVG. Dit betekent dat persoonsgegevens weer vrij naar de VK kunnen worden doorgegeven. Let wel op: het adequaatheidsbesluit ziet niet op immigratiegegevens en daarnaast kunnen aan de kant van het VK additionele regels gelden dit niet binnen de EU of in Nederland gelden.

Bij vragen over de implicaties van bovenstaande wijzigingen in het algemeen of specifiek voor u bedrijf helpen wij u graag verder. Neem hiervoor contact op met Paul of Justin en zij helpen jou graag verder met jouw vraag.”