Blog: Waarom privacy, data en cybersecurity?
16 november 2020 / in Nieuws / door Nelleke Eijsenga
We zijn gestart! En we durven het bijna niet hardop te zeggen, maar wat een vliegende start ook. Heel fijn om zo warm ontvangen te worden en te merken ook dat er een behoefte is aan hetgeen dat wij te bieden hebben.
En waar begin je dan? Heel cliché misschien, maar alles valt of staat met je netwerk. En niet alleen dat netwerk, maar eigenlijk en vooral de relatie met dat netwerk. Alleen vanuit een warme en duurzame relatie bouw je namelijk iets met elkaar op. Dat opbouwen begint met het eerst voorzichtig aftasten en sparren over bepaalde onderwerpen. De afgelopen weken spraken we dan ook al veel gepassioneerde professionals, die honderduit vertelden over hun expertise en waarom zij juist voor dit vakgebied kiezen.
Verschillende redenen om voor dit vakgebied te kiezen, passeerden de revue. Onder andere dat de vakken en onderwerpen tijdens de specialisatie ontzettend boeiend zijn en tot de verbeelding spreken, na een toch wat taaie of ietwat droge studie rechten.
Een andere vaak gehoorde reden is het feit dat er nog nauwelijks wetgeving en jurisprudentie op dit gebied is. Het is veel uitzoeken, veel puzzelen en aan de hand van wat er voor handen is binnen ethische kaders beleid schrijven. Je kunt dus écht van toegevoegde waarde zijn en jouw maatschappelijke voetprint zetten.
Vooral die ethische kant is iets wat steeds bovenkomt: de balans vinden tussen kunnen, willen en mogen. Waarom moeten sommige gegevens opgeslagen worden? En als dat moet, hoe gaan we daar dan mee om? Met privacy, data en cybersecurity behartigen organisaties vele belangen, onder andere richting klanten, richting burgers, overheid en ga zo maar door.
Dat privacy, data en de bescherming daarvan een alledaags en terugkerend onderwerp is, weten de juristen onder ons uiteraard. Voor de niet juridische lezer, wil ik ondanks onze Corona-moeheid toch met een aantal voorbeelden schetsen hoe data en privacy al aan de oppervlakte een rol spelen:
– Medewerkers bij de GGD die aan de hand van de Corona-test, persoonlijke en medische gegevens van BN’ers inzien;
– De wattenstaafjes van de Coronatest. Wat gebeurt hiermee en hoe/wanneer worden die vernietigd?
– De Corona app. Er is al veel om te doen geweest en nog steeds. Is het wenselijk dat een app weet waar jij je ieder moment van de dag begeeft en wie kan die gegevens nog meer inzien?
Dit zijn slechts 3 voorbeelden, die ook allemaal nog eens op 1 onderwerp zien. Deze situaties illustreren treffend dat er veel vraagstukken zijn, waar nog niet altijd beleid of concrete wetgeving voor is. De wereld verandert ontzettend snel en wij hobbelen er een beetje achteraan, is het gevoel dat je dan krijgt.
Feit is dat we ons in een digitale transitie bevinden. We werken digitaal en (vrijwel) niet meer op papier. Alleen al onze communicatie gaat daardoor zo veel sneller, dan een aantal jaar geleden. De angst voor het onbekende maakt dat we daar soms negatief tegenover staan, soms ook onterecht. Na onze eerste weken kunnen wij concluderen dat er ontzettend veel gaande is op het gebied van de bescherming van onze data en privacy. Privacy is een groot goed en de bescherming ervan verdient dan ook iedere dag onze aandacht.